Skip to content →

Študijski obisk na Portugalsko

Študijski obisk mladinskih uličnih delavk_cev na Portugalskem, Mreže Mlada ulica, je potekal med 26. septembrom in 2. oktobrom 2022. V tem času smo obiskali kar nekaj organizacij, ki delajo z ranljivimi mladimi. Obiskali smo dve največji mesti na Portugalskem – Lizbono in Porto.

Mladinsko delo je na Portugalskem predvsem v domeni nevladnih organizacij v sodelovanju z javnimi institucijami oziroma s prijavami na razpise. Kot so nam povedali sogovorniki, delo v mladinskih centrih na Portugalskem ni tako razvito. Ne poznajo mladinskih centrov, kot jih imamo v Sloveniji. Aktivnosti za mlade potekajo predvsem targetirano za otroke in mladostnike iz ranljivejših ciljnih skupin. Spoznali smo različne prakse mladinskega (uličnega) dela in dela z ranljivimi ciljnimi skupinami.

Razmišljanje udeleženke_ca: “Kot prvo je nujno prepoznati nivo zaupanja med lokalnim prebivalstvom in uličnimi delavkami_ci, ki je sploh omogočil naš »pedagoški sprehod« brez, da bi bil naš obisk doživet kot zunanji vdor v intimo vsakdanjega življenja znotraj soseske. Nikomur od nas tudi ni ušlo, da so vsi mimoidoči veselo pozdravljali Paolota in z njim z veseljem poklepetali. Tudi pri pogledih do nas tujcev ni bilo opaziti nezaupanja. In to je bila druga lekcija dneva o uličnem delu, potrebno je vzpostaviti kulturno razumevanje. Zakaj druga? Ker prvo nam je povedal Helder že dan pred tem na uvodnem srečanju. Torej je prva lekcija ta, ki govori o konsistentnosti in vztrajnosti čez čas. Toliko vzajemnega zaupanja se ne zgradi čez noč, najverjetneje niti v enem letu, potrebna so leta.”

Več o študijskem obisku in praksah, ki smo jih tekom študijskega obiska spoznale_i je dostopno na povezavi: http://mrezamladaulica.si/wp-content/uploads/sites/5/2022/12/Studijski-obisk-na-Portugalsko_porocilo-2.pdf

Več o aktivnostih Mreže Mlada ulica lahko najdeš na Facebooku ali Instagram profilu (mmu_ulicnodelo).

Published in Uncategorized